Tohumlar Nasıl Çimlendirilir?


Bahar geldi. 21 Martta ekinoksun geçmesiyle gündüzler uzamaya, havalar ısınmaya başladı. Tohumları çimlendirmek için güzel zamanlar.

portakal_tohumu

Teorik olarak bir tohumun çimlenmesi için 3 şeye ihtiyaç var:

  1. Su : Tohumların içindeki enzimlerin çalışmaya başlaması için su gerekiyor. Uzun süreler hiç bir canlılık belirtisi göstermeden bekleyip suyu emince büyümeye başlamaları bu yüzden.
  2. Oksijen : Bitkiler tohumdan çimlenmeye başlayıp ilk yeşil yapraklarını çıkarana kadar enerji ihtiyaçlarını karşılamak için oksijenli solunum yaparlar.
  3. Sıcaklık : Metabolik olayların verimli gerçekleşmesi için şart. Bitkisine göre değişse de genel olarak 20 ila 30 derece arası ideal.

Bu 3 temel çevre şartlarını karşılayınca olayımız gerçekleşmeye başlıyor. Çimlenme süresi ve yöntemi her tohum için farklılık gösterebilir. Fakat orta boy bir saksıya toprak doldurup, tohumu 2-3 cm civarı bir çukura koyduğunuzda tohumlar çimlenmeye başlayacaktır.

elma_agaci.jpg

Farklı olarak işlemi pamuğu ıslatıp bir tabağa koyarak da yapabilirsiniz.

 

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s